FEFCO-nummers: jouw gids voor op maat gemaakte kartonnen dozen


In de wereld van verpakkingen op maat, waar kartonnen dozen een centrale rol spelen, lijkt de keuze eindeloos. Er zijn diverse formaten, uitvoeringen, kleuren en verschillende soorten karton om uit te kiezen. Hoe weet je welke doos perfect past bij jouw behoeften? Hier komt het FEFCO-systeem om de hoek kijken. Dit internationale systeem hanteert FEFCO-nummers om kartonnen dozen te identificeren en standaardiseren. Benieuwd naar de meest gebruikte FEFCO-uitvoeringen in de sectoren AGF, Retail Food, E-commerce en Industrie? In deze blog leggen we uit welke FEFCO-nummers er per branche veelvoudig gebruikt worden.

Wat is FEFCO?

FEFCO-nummers, een soort universele taal voor de verpakkingsindustrie, bieden fabrikanten en gebruikers de mogelijkheid om op een gestandaardiseerde manier over verschillende doostypen te praten. FEFCO staat voor ‘Fédération Européenne des Fabricants de Carton Ondulé,’ wat in het Nederlands vertaald kan worden als de Europese Federatie van Golfkartonfabrikanten. Iedere kartonnen doos heeft zijn eigen unieke FEFCO-nummer. Dit voorkomt verwarring, aangezien verpakkingen variëren in constructie en vorm. Het FEFCO-systeem biedt duidelijkheid en maakt wereldwijd communicatie in de verpakkingsindustrie eenvoudiger. De FEFCO-organisatie heeft een handboek ontwikkeld met uitgebreide informatie en tekeningen om de verschillende doostypen te identificeren en begrijpen.

Hoe onderscheid je FEFCO-nummers?

Ieder FEFCO-nummer vertegenwoordigt een specifieke doosconstructie. Deze nummers verschillen van elkaar op basis van het aantal kleppen en flappen in de doos, het type sluiting, en eventuele uitsparingen in de doos. Het FEFCO-handboek categoriseert de verschillende FEFCO-nummers in groepen of series van dozen. Elk FEFCO-nummer bestaat uit vier cijfers en behoort tot een specifieke groep dozen met een ander viercijferig nummer.

Het bekendste FEFCO-nummer wereldwijd

FEFCO-F0201 doosDe populairste en meest gebruikte type doos is de Amerikaanse vouwdoos, ofwel de FEFCO F0201. De amerikaanse vouwdoos is gemaakt van één stuk karton dat op bepaalde plaatsen is gevouwen om de vorm van de doos te creëren. De vouwbare doos wordt aan de onder- en bovenkant dichtgevouwen en de golf zorgt ervoor dat het karton steeds maar op één manier kan plooien. Hierdoor behoudt de amerikaanse vouwdoos zijn vorm. Het ontwerp van de doos maakt het gemakkelijk om op te zetten en te vullen, wat tijd en moeite bespaart in vergelijking met andere soorten dozen. Lees alles over deze klassieker in onze blog: de kracht van de amerikaanse vouwdoos.

De meest gebruikte FEFCO-nummers per branche

Als specialist in verpakkingen op maat, hebben we de meest gebruikte FEFCO-nummers geïdentificeerd voor vier belangrijke branches: AGF, Retail Food, E-commerce en Industrie. Het is belangrijk op te merken dat, hoewel deze FEFCO-nummers veelvoorkomend zijn, er voor specifieke producten of behoeften andere constructies geschikter kunnen zijn. Laat je daarom altijd goed adviseren. Hieronder beschrijven we een selectie van voorbeelden die we in de praktijk vaak voorbij zien komen.

AGF (Aardappelen, Groente, Fruit):

 • F0436.2: dit is een opzettray (“bakjes doos”). Een veelzijdige doos, waarvan het formaat wordt afgestemd op het aantal te verpakken stuks groente of fruit. De doos is ideaal voor het verpakken van bijvoorbeeld paprika’s, komkommers, appels en peren.
 • F0438: ook een golfkartonnen tray, geschikt voor aardbeien.
 • F0446: een golfkartonnen tray (“shakerdoos”) waar shakers inpassen die gevuld zijn met 250 gram tomaten.
 • F0451: paprikadeksel gemaakt uit één stuk karton dat over golfkartonnen opzettrays geplaatst kan worden ter afsluiting. Hoewel de naam duidelijk verwijst naar paprika’s en deze ook veelvuldig gebruikt worden voor het afdekken van trays gevuld met paprika’s, worden ze ook voor andere groente of fruit gebruikt.
 • F0483: een hoekdoos en tevens de meest gebruikte uitvoering in de AGF-sector.

Retail food:

De 0700-serie wordt veel gebruikt in de voedselverwerkingsindustrie. Denk aan bedrijven die vers voedsel verpakken voor supermarkten en winkels. Deze serie bevat verschillende uitvoeringen en formaten van kartonnen dozen die als basis dienen en waar perforatie of rillijnen aan toegevoegd worden. Waar nodig komt er dan nog los een deksel of u-profiel bovenop. De 0700-serie bestaat uit diverse autolockdozen en/of autlocktrays (dozen met een automatische bodem). hebben.

 • F0770 en F0773: Deze golfkartonnen opzettrays worden gebruikt voor het verpakken van vers voedsel en kunnen worden geplaatst in supermarkten of bij groenteboeren. F0773 heeft hogere zijkanten die iets over de bovenzijde vallen.
 • F0711: deze autolockdoos is handig en snel te vouwen door de automatische bodem.
 • F0716: ook een autolockdoos met als toevoegingen een vlakverdeler aan de binnenkant van de doos en een sluitingsklep.

Wil je meer weten over branchespecifieke oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie? Lees hier alles over populaire Retail Food verpakkingen.

E-commerce:

 • F0703 t/m F0705: deze FEFCO-uitvoeringen zijn een autolockvariant, dus met een automatische bodem. Snel in elkaar te zetten en de laatste heeft een klepsluiting.
 • F0421: Een postdoos met verstevigde zijkanten en sluitingsklep. Ideaal voor het verzenden van online bestellingen, waarbij het inpakken van de verzending zo snel mogelijk dient te gebeuren.
 • F0711 en F0713: Deze kartonnen dozen hebben een verstevigde onderkant en kunnen zonder tape in elkaar worden gezet. Het verschil zit hem in de sluiting, waarbij F0711 gesloten moet worden met tape/plakband en de F0713 doos een sluitingsklep heeft.
 • F0885 t/m F0887: echte e-commerce dozen met klepsluitingen voor inpakgemak.

Industrie:

 • F0202 en F0203: Deze dozen met sleuven bestaan uit één stuk karton en hebben flappen aan de boven- en onderkant. Het verschil ligt in de manier waarop de flappen sluiten: F0202 heeft flappen tot de helft van de boven- of onderkant, terwijl F0203 een dubbele sluiting heeft.
 • F0200: Deze doos kan dienen als bodem of deksel, en ook een op zichzelf staande doos zijn.
 • F0409: Dit type doos is meestal gemaakt uit één stuk karton, waarbij de flappen aan de bovenzijde over de onderkant vallen om de doos af te sluiten.

Hoe kies je de juiste constructie of vorm doos?

Gezien de overvloed aan mogelijkheden en de voordelen en nadelen van verschillende doosconstructies, is het verstandig om advies in te winnen bij verpakkingsexperts. Het FEFCO-systeem biedt een gestandaardiseerde aanpak voor verpakkingen op maat en speelt een cruciale rol in de verpakkingsindustrie. Wij kunnen je helpen bij het selecteren van het juiste FEFCO-nummer dat perfect aansluit bij het product dat je wilt verpakken. Maak gebruik van onze expertise om ervoor te zorgen dat jouw verpakking zowel functioneel als efficiënt is.

0321 312 562sales@bangma.nl

FEFCO dozen bedrukken?

Het grote voordeel van kartonnen verpakkingen is dat we deze dozen kunnen bedrukken. Laat jouw logo of complete huisstijl tot zijn recht komen met een doos op maat. Wij helpen je graag bij het kiezen van de juiste druktechniek voor jouw verpakking.

Tags : , , , ,

FEFCO-F0201 doos